Skip to content

Weerpraatje.

Je kent het vast wel, het weerpraatje. Het is een makkelijk onderwerp van gesprek want we vinden er altijd wel wat van. Vandaag tijdens de coachwandeling zegt mijn cliënt tegen mij: het is toch heerlijk dat de zon schijnt. Ik moet zeggen dat ik haar mening deel want ik heb heel wat wandelingen gemaakt in de regen.

Het lijkt of alle mensen vrolijker zijn en we groeten elkaar ook veel meer. De zon is gewild want er zijn nu al veel vakantiereizen geboekt naar de zon. Op de één of andere manier kunnen we dan meer genieten. Duidelijk mag zijn dat we veel meer buiten zijn, met meer buitenactiviteiten.

Er zijn liedjes gemaakt over de zon, denk hierbij aan de Beatles met: Here Comes the Sun. Een aanrader……

Misschien dat je ook het weer vaak betrekt bij het begin van een gesprekje met iemand die je niet kent, het blijft een onderwerp van gesprek.

Maar wat is dat nou,

Alles lijkt leuker als de zon schijnt! onze To Do list op zomerse dagen klinkt in ieder geval aantrekkelijk! Maar wat zijn nu precies de positieve effecten van de zon op ons humeur?

Graag vertel ik je hier over……

  • We hebben zonlicht nodig om serotonine ( gelukshormoon ) aan te maken. Dit is een stofje dat invloed heeft op onze stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust. Het speelt zelfs een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressieve gevoelens.. Een winterdepressie door tekort aan zonlicht is een bekend fenomeen.
  • Het stofje serotonine zorgt voor de aanmaak van melatonine, ook wel inslaaphormoon genoemd. Dit stofje wordt geproduceerd wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Mensen met een tekort aan melatonine hebben een onrustige slaap en slapen moeilijk in. Je snapt wel dat een tekort aan slaap weer gevolgen heeft voor de rest van de dag.
  • Zonlicht verbetert je weerstand en daardoor worden we minder vaak ziek. We voelen ons fitter en vitaler.
  • De zon maakt ons gewoon vrolijker. Dat komt omdat de huid onder invloed van UV-straling vitamine D aanmaakt. Vitamine D is goed voor tanden en botten. Depressiviteit wordt tegengewerkt door vitamine D, het verbetert de aanmaak van het hormoon endorfine (gelukshormoon) en het heeft een goede invloed op de hormoonhuishouding

Zonnestralen brengen je dus meer energie en vitaliteit. Het kost niets, je mag er gewoon gebruik van maken. En wat nou zo leuk is, het weerpraatje brengt je ook in contact met die ander die je misschien helemaal niet kent. Met andere woorden: doe je voordeel hiermee, het gratis en voor niks, en waar vind je dat nou nog.

Lieve groet, Adriana

Laat een reactie achter