Skip to content

Vast Lopen………

Ik loop vast in mijn werk! ik loop vast in mijn denken! ik loop vast in mijn dagelijkse leven!

Betekenis van vast: Samenhangend, Niet beweegbaar, Stevig verankerd ( Van Dale woordenboek )

Betekenis van lopen: Voortbeweging, Voortgang in tijd duur, dag enz. ( Van Dale woordenboek )

In het kennismakingsgesprek wat ik vooraf heb met mijn cliënt hoor ik dit vaak: Ik Loop Vast. Samen kijken we hiernaar en komen tot de conclusie dat de situatie waarin je zit ervoor heeft gezorgd dat je nu niet verder kunt komen. Dit brengt veelal gevoelens met zich mee die je liever niet wil. Veel piekeren wat niet de oplossing is, lichamelijke klachten waar je niet op zit te wachten. Vaste patronen kennen we allemaal: het is de automatische piloot die weinig in contact is geweest met nieuwe prikkels. Echter wij mensen zijn gecreëerd om in beweging te zijn, vandaar dat je, als je te lang in dezelfde routines blijft hangen, vast kunt lopen.

Zo ook bij Sabine, het werk op het kantoor, waar ze administratief werk deed, werd een sleur. Vermoeid kwam ze thuis en er kwam niets meer uit haar handen. Ze ging liggen op de bank en keek naar een film. Ze heeft dit lang volgehouden maar liep hier uiteindelijk in vast.  Klachten als vermoeidheid, veel piekeren, niet meer kunnen slapen waren gevolgen hiervan.

Samen gingen we aan de wandel en gaandeweg kwam er weer een glimlach en begon ze te genieten van de natuur om haar heen. Al pratend kwam ze er achter dat er te weinig uitdaging was in haar werk. Haar kwaliteiten, die ze ook had, wilde ze gaan inzetten in een andere functie. Het slapen ging ondertussen beter en ze kreeg weer energie om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren binnen haar eigen werkomgeving. Langzaam maar zeker wist ze het patroon waarin ze vast was gelopen te doorbreken. Het waren de kleine stapjes die haar steeds verder brachten. Ze ontmoette nieuwe mensen in de organisatie en ging in gesprek. Op deze manier kwam ze uit haar hoofd en weer terug in haar kracht. De zoektocht naar, wat moet ik dan? werd een uitdaging die tenslotte resulteerde in een andere functie, baliemedewerkster. Ze maakt nu afspraken met bezoekers, informeert bezoekers, evt. bezoekers ontvangen. Ook administratief werk, maar door alle andere taken doet ze dit nu met plezier. Veel later kom ik Sabine weer tegen en ze vertelde mij hoe gelukkig ze was in haar nieuwe functie en dat ze weer volop energie had om andere dingen te doen. Ze is bezig met een opleiding voor personeelszaken want ze wil heel graag werken op de afdeling P&O, vertelde ze mij.

Dit is een voorbeeld van een situatie waar je in vast kunt lopen. Ook kan het zijn dat je niet “Nee” kunt zeggen en steeds meer op je bordje krijgt. Ook dit is een patroon waar je in vast kunt lopen en ziek kunt worden.

Heb je nu het gevoel hier zou ik ook wel hulp bij kunnen gebruiken, neem dan gerust contact met mij op, want Hoe fijn is het dat je uiteindelijk weg kunt lopen uit de situatie waarin je vast zit.

Ik help je graag.

Adriana Siegersma Wandelcoaching

Laat een reactie achter