Skip to content

Rust, wat is dat?

Rustpunt Singraven - Ootmarsum-Dinkelland

Deze zomer hebben mijn man en ik heel wat gewandeld en gefietst. We hebben een hond die gek is op rennen, maar die het ook prima vindt om in de fietskar te liggen, dus die gaat dan ook gewoon mee. Een hapje eten of wat drinken nemen we mee voor onderweg. Maar weet je waar ik heel erg blij van word? Van het bord dat op de foto staat. Niet van het bord op zich, maar van de horeca die dan in de buurt aanwezig is. Ook al hebben we al een stop gehad, dit bord brengt mij bij de koffie met appeltaart en slagroom. Ook al moeten we nog 40 km fietsen of 20 km wandelen, gewoon even genieten want ik ben echt gek op appeltaart met slagroom. Na een Rustmoment merk ik dat ik weer opgeladen ben om de volgende etappe te doen. Nu is het wel zo, dat als wij een lange afstand wandelen of fietsen, dat we heel gedisciplineerd de tijd in de gaten houden want anders kom je bij nacht thuis. Ik hou er niet van om te wandelen in het donker en vind het ook niet fijn om dan te fietsen. Toch brengen al die korte rustmomenten die we nemen tijdens onze vrije dag ons precies bij wat we willen bereiken. In combinatie met de activiteit halen we keer op keer ons doel. Het is eigenlijk raar dat we wel in staat zijn om dit toe te passen wanneer we vrij zijn en iets leuks doen, maar dit vaak niet kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Terwijl we weten wat het ons brengt, zijn we dus niet in staat om bewust onze RUST te nemen. We rennen wat af en we moeten van alles maar denken niet aan het moment van RUST. Wat zou het mooi zijn dat we dagelijks dat mooie bord tegenkomen en even bewust een pauze nemen. Gewoon even genieten van het kopje thee of koffie om vervolgens opgeladen weer aan de slag gaan. Deze manier van werken en RUST nemen werkt veel productiever en je houdt het ook veel langer vol.

TIPS om de RUST toe te passen.

1: Bedenk eerst voor jezelf wat voor jou RUST inhoudt. Misschien is het alleen al de moeite waard dat je erbij stil staat.

Rustmomenten in je werk inbouwen is niet vanzelfsprekend, dit vergt oefening maar ook herhaling zodat het een gewoonte wordt.

2: Concentreer je tussen twee activiteiten op drie in- en uitademingen.

Nu zul je denken wat brengt mij dit? Ik kan je vertellen dat je even weg bent bij de gedachten die jou in beslag nemen. Je aandacht is gericht op je lichaam en de ademhaling zorgt voor ruimte in jou denken.

3: Kijk af en toe even naar buiten en wees je bewust van dit moment.

Nog beter: als je in de gelegenheid bent, wandel een rondje en je zult merken dat de energie terug komt.

4: Neem vaker een glas water in plaats van koffie.

Wist je dat door teveel koffie drinken je stresshormoon cortisol verhoogt? Dit kan weer leiden tot klachten zoals rusteloosheid of angstige gevoelens.

5: Maak afspraken met jezelf.

Plan regelmatig in je agenda tijd vrij voor jezelf, ga iets doen waar je energie van krijgt. Of neem echt even een moment van RUST. Tenslotte heb je uitgezocht wat RUST voor jou inhoudt.

6: Wees niet te streng voor jezelf.

Natuurlijk heb je van die dagen dat het gewoon even niet gaat. Accepteer dit en je zult merken dat de acceptatie jou weer ruimte en RUST geeft om verder te gaan.

Tot slot wil ik jou veel succes wensen om jou RUSTMOMENT toe te passen in de praktijk. Je kunt het!

Adriana Siegersma

Laat een reactie achter