Skip to content

O jee…..Wat een blunder!

Blooper of Blunder, allebei met een B.

Wikipedia vertaalt het als volgt:
Een blunder is een domme, onverantwoorde fout, met grote gevolgen voor de partij die de fout maakt. Een blunder kan het vervolg zijn van het niet waarnemen van signalen of het verkeerd interpreteren van beschikbare
informatie. Het woord komt uit het oud Noors blundra, wat betekent de ogen sluiten. In die zin staat het woord blunder in verband met blind. Blunders met minder zware consequentie worden ook wel faux pas of bloopers genoemd.
Voorbeelden hierbij zijn o.a.
. Hilbert van der Duim zette tijdens de WK in 1981 op de 5 kilometer de achtervolging op zijn tegenstander Amund Sjøbrend te vroeg in. Hij achterhaalde hem en ging zegevierend als eerste over de finishlijn, om pas een halve ronde later, tijdens het uitrijden, er achter te komen dat hij nog een volle ronde door moest gaan.
. Tijdens de 10 kilometer op de Olympische Spelen van 2010 volgde Sven Kramer een verkeerde aanwijzing van coach Gerard Kemkers op, wisselde onterecht terug naar de binnenbaan en werd vervolgens gediskwalificeerd.
Blooper is in het Engels een mondelinge flater, hopeloze verspreking!
En hier wil ik het dan ook graag over hebben.
Of het nu gaat om de blunder of de blooper ik denk dat we allemaal hier wel eens mee te maken hebben gehad.
Je kunt om de bloopers die gefilmd zijn smakelijk lachen maar kun je dat bij de blunder, de hopeloze verspreking die jezelf maakte ook?
Misschien lach je als een boer met kiespijn en bied je je verontschuldigingen aan. Toch denk ik dat veel mensen even onzichtbaar willen zijn op het moment dat ze die hopeloze verspreking deden.
Het gebeurt ons allemaal wel eens en je weet dat je zoiets niet doet om de ander te pesten.

Nee, zoals Wikipedia zegt:
Het kan een vervolg zijn van niet waarnemen van signalen of het verkeerd interpreteren van beschikbare informatie.
Ik vind deze reden geweldig en daarmee zou het slechte gevoel dat je had bij die verspreking opgelost moeten zijn. Nu kan ik je vertellen dat helaas veel mensen rond blijven lopen met het slechte gevoel en zichzelf een
enorme sufferd vinden en blijven vinden. Hoe jammer is dat als je op deze manier naar jezelf kijkt en blijft kijken.
Je doet je eigenwaarde hiermee te kort, je haalt jezelf enorm onderuit terwijl fouten maken, versprekingen doen juist leerzaam kunnen zijn. Zo zei een professor eens: Ik leer het meest van de fouten die ik maak!
Wat de professor ook zegt maar wat je niet hoort is dat hij heel tevreden is met zichzelf, hij mag fouten maken en ziet zichzelf niet als minder.

Maar hoe doe je dat nou, hoe lukt het jou om jezelf weer op te waarderen.
1 Wees je bewust dat iedereen wel eens een blunder maakt.
2 Als je een blunder maakt sta er even bij stil, jij bent niet de blunder
3 Laat de ander weten hoe vervelend je dit vindt, ga samen in gesprek
4 Ook al is het even zweten, weet dat dit voorbij gaat
5 Accepteer de emotie die hierbij gepaard gaat
6 Deze blunder zul je niet vergeten laat staan weer maken, je hebt geleerd.

Succes………..

Laat een reactie achter