Skip to content

Geef dat compliment

“Een compliment zorgt voor verbinding en zelfwaardering. Waarom wachten met dat compliment wat de ander zo goed doet.

Laatst kreeg ik een prachtig compliment, ik stond te springen in de kamer en iedereen mocht weten waar dit compliment over ging. Het voelde heerlijk mijn ogen begonnen te glanzen en ik had een hele grote glimlach op mijn gezicht. DIE dag kon niet meer kapot. Wist je dat een compliment de aanmaak van dopamine versterkt een gelukshormoon? Hierdoor krijg je een gelukzalig, positief gevoel. Complimenten zijn kleine cadeautjes voor je psychische gezondheid. Helaas zijn we steeds meer met onszelf bezig, waardoor we de ander minder goed leren kennen en dus ook minder goed een gezond compliment kunnen geven.” Ik zie regelmatig op internet allemaal duimen voorbijvliegen maar wat zegt dat nu eigenlijk?

Dat duimpje het digitaal compliment werkt sowieso minder goed je kunt het zien als een supersnel gebaar.

Waarom is het maken van een compliment zo belangrijk:

Complimenten sterken iemand in zijn gevoel van zelfvertrouwen waardoor hij meer initiatieven durft te nemen. Door iemand een compliment te geven maak je duidelijk dat je die persoon waardeert. Daardoor voelt iemand zich gezien. Dat vergroot weer iemand zijn gevoel van eigenwaarde. Zou dit dan de oplossing kunnen zijn voor een beter werkzweer en samenwerking?

Ik kan het je aanraden, probeer het eens en kijk wat je ervoor terugkrijgt.

Hieronder 5 tips om die ander een compliment te geven……

  1. Echt contact is nodig:
    Loop naar iemand toe, kijk iemand aan. Als iemand nog druk is, zorg dan eerst voor echt contact.
  2. Dan de waardering:
    Begin bijvoorbeeld met: “Ik vind het fijn…”, “Ik vind het leuk… of “Ik vind het goed…” Of wat knap, geweldig, fantastisch of super. Het starten van je zin met deze positieve en waarderende woorden is belangrijk.
  3. Benoem vervolgens het gedrag dat je waardeert;
    Dat is wat diegene doet, wat diegene laat zien. Hierbij kun je denken aan de inzet en de inspanning en het zichtbare gedrag wat jij zo goed vindt.
  4. Geef aan wat je hieraan waardeert;
    Het is goed om te benoemen wat het effect is van zijn/haar gedrag en waarom je dit waardeert. Je kunt hierbij uitleggen wat het positieve effect is voor jou of de omgeving, misschien ben jezelf hierdoor helemaal enthousiast geworden, vertel dit dan.
    Leg uit wat speciaal en fijn vindt aan het positieve gedrag. Door dit te benoemen, maak je de ander bewuster van het effect.
  5. Maak dit eventueel helder met een voorbeeld;
    Soms geef je een compliment op het moment zelf, soms geef je een compliment achteraf.
    Wanneer je het compliment geeft over iets wat eerder die dag gebeurd is, is het zinvol om even terug te grijpen naar dat voorbeeld zodat de ander het ook weer even weet. Ik kan vertellen dat het zeker voor een glimlach zal zorgen.

Samenvattend zou het compliment er als volgt uit kunnen zien: Wat fijn dat je het nooit erg vind om de hond uit te laten, je doet dit keer op keer weer met veel plezier. Ik merk dat ik hierdoor even wat meer tijd heb om andere dingen te kunnen doen en dit voelt als een hele fijne samenwerking.

Zo eenvoudig is het en ga ermee aan de slag…….

Wist je dat je jezelf ook een compliment kunt geven en dat dit ook goed is voor je gezondheid.

Hoe geef je jezelf een compliment: Het is belangrijk om jezelf af en toe een compliment of schouderklopje te geven: dit geeft je energie én een goed gevoel. Voor veel mensen voelt dat vreemd, overdreven of opschepperig.
Toch proberen, begin dan met één van de onderstaande zinnen en maakt vervolgens de zin af.

  1. Ik ben heel goed in:
  2. Ik ben tevreden over:
  3. Ik ben trots op:

Jij kunt het verschil maken! Succes en lieve groet Adriana

Laat een reactie achter